Što imaju zajedničko Ulcinj i Don Kihot?

Čini li vam se da Ulcinj i Don Kihot nikako ne pašu zajedno? Niste u pravu. Autor Don Kihota, Miguel de Cervantes, u Ulcinju je proveo dobar dio svog života. Zanima vas kako je do toga došlo? I što je tamo radio? Kako je nastao Don Kihot? Tko je slavna Dulsineja? Pročitajte u nastavku …

Kako je Miguel de Cervantes došao  u Ulcinj?

Postoje zapisi da je slavni autor u Ulcinj došao na neslavan način. Tada 24-godišnjak je nakon krvave bitke između gusara i Španjolaca na Sredozemnom moru završio među zarobljenicima koje su gusari doveli u svoju luku. Bio je poznat kao marljiv radnik, a imao je i posebnu preporuku španjolskog kralja. Što je tada značilo da bi za njegov otkup trebalo pripremiti velike količine zlata.

Kakav je bio njegov život u Ulcinju?

Njegovo je znanje bilo drugačije od znanja drugih zarobljenika. Građani su primjećivali da u njegovoj ćeliji svjetlo gori dugo u noć. Preko dana puno je razmišljao, a ponoći je svoje misli zapisivao. Često je svoje dane kratio i pjevanjem. Ulcinjske djevojke su, kada su začule njegovo pjevanje, došle na svoje balkone te uživale u baršunastom glasu.

Kako se je u Ulcinju zaljubio?

Među djevojkama koje su se divile Cervantesovom pjevanju bila je Ulcinjanka koja se nije zadovoljila slušanjem na balkonu. Svaki je put, kada je zatvorenik otišao u šetnju, išla za njim. Tako su se upoznali i zaljubili. Nakon oslobođenja, Cervantes je napustio Ulcinj i sa sobom poveo i svoju Ulcinjanku.   

Tko su zapravo Cervantes i Dulsineja?

Kada su zarobljenici stigli u luku Dulcinium, stanovnici su tog posebnog zarobljenika nazvali Servet. Što je jednako korijenu imena slavnog Španjolca. Svoju ljubav je autor u djelu Don Kihot nazvao Dulsineja. Zvuči li taj naziv i vama nalik nazivu stanovnica grada? Slučajnost?

Ulcinj i Cervantes danas …

U Ulcinju možete i danas osjetiti duh Miguela de Cervantesa. Na Servantesovom trgu se nalazi njegov kip. Brojni turisti se ondje zaustavljaju. Oduševljeni su činjenicom da je upravo tamo nastalo jedno najbitnijih svjetskih umjetničkih djela.

Ako vas u Ulcinj ne odvede ova priča, sigurno će vas plaže. Takvih drugdje nećete naći. Velika plaža poznata je po čistom moru. Idealna je za obitelji s djecom. Ada Bojana, nudistička plaža, za koju brojni kažu da je pravi raj na zemlji. Ženska plaža, na kojoj se mogu kupati samo žene. Ako volite gužvu i voljeli biste ostati u centru Ulcinja, uputite se na Malu plažu. Posjetite Ulcinj, provedite odmor u Crnoj Gori.

Izvor fotografija: Shutterstock