Split i njegova čarobnost

Prva asocijacija na Split vodi nas u Dioklecijanovu palaču i vraća u vrijeme Rimljana. Palaču možete posjetiti besplatno jer je dio gradske jezgre i obuhvaća 40.000 m2. Ulaznica će vam trebati za razgledavanje unutrašnjih prostora. Jedan od najočuvanijih dijelova palače su njezini podrumi. Poznati su postali diljem svijeta jer su u njima snimali seriju Igre prijestolja. Vrijedi ih posjetiti jer su u velikoj mjeri zaslužne da se Split i cijela njegova stara gradska jezgra uvrstila na popis UNESCOVE kulturne baštine. Podrumi su jako akustični, jer je car bio paranoičan da će ga netko ubiti dok spava, pa se pobrinuo da se sve dobro čuje. Stoga su danas fantastične za različite koncerte, performanse, festivale i naravno snimanje filmova.

Priča o istinskoj ljubavi

Ako želite osjetiti pravi Split, onda trebate uživati kao pravi Splićanin. Opustite se i sjednite u kafić uz Rivu te ispijajte kavu lagano i dugo. Prošećite i po starim četvrtima Splita: Velim Varošom, Radunicom i posebice Matejuškom. Tu ćete osjetiti duh prave ljubavi. Zašto? Jer svaki Splićanin zna priču o velikoj ljubavi ribara Roka koji je ovdje živio na napuštenoj gajeti sa svojom dragom Dujkom Bašić. O njihovoj ljubavi pjevao je Oliver Dragojević. Prema njihovoj priči bio je snimljen film Roko i Cicibela. Siromašan par se vjenčao u Veloj Varoši u crkvi sv. Križa u 19. stoljeću, a živio je po napuštenim gajetama. Našli su ih jedne hladne zime zagrljene na tlu u Antonovoj ulici. Postali su sinonim za istinsku bezuvjetnu ljubav.

Rekreacija, šetnje, biciklizam i plaže u Splitu

Za park Marjan vrijedi odvojiti vremena. Na zapadnom dijelu splitskog poluotoka smjestio najmirniji dio grada s crkvicama iz davnine. Neke od njih su doslovno uklesane u stijenu. Marijanska vidilica pružit će vam nevjerojatan pogled na Split i njegovu okolicu, a možete otići i do samog vrha, Telegrina. S visine 180 m vidjet ćete cijeli Split s planinama Kozjakom i Mosorom, otoke i Kaštelanski zaljev sve do Trogira. Na sjeveroistočnom djelu Marjana čeka vas plaža Bene. Borova šuma ponudit će vam užitak u prirodnom hladu.

Na jugozapadnom podnožju Marjana smjestila se plaža Kašjuni. Velika šljunčana uvala prikladna za obitelji s djecom i mlade nudi bogat sadržaj. Omiljene plaže ispod Marjana su također plaža Kaštelet i Ježinac. Od punte Marjana staza uz more, odvest će vas do Bačvica. Prirodni je fenomen u srcu grada, poznat pod imenom Copocabana. Plaža poznatih nogometaša, picigina i noćne zabave mladih. Za sve koji vole planinarenje tu su tri odredišta s brojnim mogućnostima: Mosor, Kozjak i Park prirode Biokovo. Rijeka Cetina će ponuditi adrenalin svim željnima avanture.

Muzeji i galerije

Split je domaćin mnogih muzeja. Posjetite Galeriju Ivana Meštrovića i razgledajte zbirku radova najpoznatijeg hrvatskog kipara. Zanimljivi su Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Arheološki muzej. Posjetiti možete i Muzej grada Splita, Etnografski muzej, Galeriju umjetnina s jednom od najvećih zbirki hrvatske i međunarodne umjetnosti u zemlji i Pomorski muzej na tvrđavi Gripe.

Split i njegova okolica

Posjetite tvrđavu Klis. Jedan je od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj, pa nije ni čudo da je poslužila za snimanje serije Igre prijestolja. U sklopu tvrđave se nalazi i izložba posvećena ovoj seriji. Posjetite ostatke starog antičkog grada Salone, 6 km udaljene od Splita. Iz Splita možete se uputiti i na izlet na jedan od obližnjih otoka: Brač, Hvar ili Šoltu. Svakako nećete požaliti ako posjetiti zanimljivu Modru špilju u maloj uvali na otoku Biševu.


Foto: Shutterstock