Vrboska na otoku Hvaru: Mala Venecija koja će vas u potpunosti očarati

Na otoku Hvaru skriven je nepoznati turistički dragulj. Ovo je Vrboska, zvana i Mala Venecija.

Vrboska – skrivena u uvali

Vrboska je jedno od manjih, ali sigurno među najšarmantnijim gradovima uvijek sunčanog Hvara. Njegova je lokacija vrlo posebna. Okružena borovom šumom, skriva se u dubini dugog zaljeva preko kojeg je također izgrađeno nekoliko mostova. Usred zaljeva nalazi se i mali otočić. Zbog toga je Vrboska poznata i kao Mala Venecija. Kako je zaljev dobro utočište čak kad puše jak vjetar, tu su svoje mjesto našle i brojne jedrilice i jahte.

Šarmantno malena

Grad je osnovan u 15. stoljeću kao luka u selu Vrbanjani. Tada su mještani odlučili obogatiti svoje gospodarstvo ribolovom. Mnogi mještani i dalje love ribu, ali danas im je glavni izvor prihoda turizam. U glavnoj sezoni grad zaista oživljava, a u svibnju ćete ovaj dragulj istraživati gotovo sami. Stare
gradske kuće s gotičkim, renesansnim i baroknim obilježjima, sakralni duh starih crkvenih zgrada i luksuzne moderne vile daju Vrboskoj poseban čar.

Kristalno čista voda u osamljenim zaljevima

Vrboska je okružena slikovitim zaljevima i raznim plažama s kristalno čistom vodom. Možete ih istražiti pješice, biciklom ili unajmiti brod u susjednom gradu Jelsi. Na taj ćete način moći otkriti i potpuno samotne zaljeve s tirkiznom vodom. Plaže su šljunčane ili pješčane, okružene borovom šumom i niskim raslinjem. Pronađite najljepše na poluotoku Soline i u zaljevu Maslinica. Možete se kupati i na otoku Zečevu kojeg vole nudisti. Otok se nalazi nekoliko stotina metara od obale i gleda na nudistički kamp u Vrboskoj. Ako ga okružite čamcem, možete se zabaviti promatrajući na koju vas životinju podsjeća njegov oblik. Možda napola potopljeni kit?

Idealno za srce, dušu i tijelo

Ljeti se možete zabaviti i na raznim događanjima s glazbom uživo. Uživajte u blagdanu sv. Lovre, ljetnom karnevalu, utrci starih brodova i brojnim drugim priredbama. Ako ste aktivni, u Vrboski ćete moći biciklirati, trčati, igrati tenis ili košarku, mini golf, rukomet ili odbojku. Ljeti također možete
unajmiti kajak, sup ili isprobati jedrenje na dasci … Uvijek se može naći i dobra gostiona za hedoniste. Preporučujemo Trico Gardelin, Bonaco, Lem i restoran Škojić. Vrboska je idealna ako tražite ono malo ne prekomijerno skupe zabave, malo mira i nešto za vašu dušu i tijelo.

Vrboska – vaše sljedeće odredište?

Vrboska nudi nekoliko smještaja. Najljepše je definitivno u potpuno obnovljenom odmaralištu Labranda Senses. Nalazi se na idealnoj lokaciji uz more, okruženo borovom šumom i mediteranskim raslinjem. A udaljen je samo 1 minutu od plaže.

Foto: Megabon, Unsplash, privatni arhiv