Jezero Balaton: Idilično osvježenje u mađarskom „moru“ (i povoljna noćenja)

Jezero Balaton nalazi se u Mađarskoj, najveće je u srednjoj Europi i jedno je od popularnijih izletišta ove zemlje. Nalazi se na dobrih 80 kilometara jugozapadno od Budimpešte i izvrsna je ideja za odmor.

Jezero Balaton nalazi se u Mađarskoj, najveće je u srednjoj Europi i jedno je od popularnijih izletišta ove zemlje. Nalazi se na dobrih 80 kilometara jugozapadno od Budimpešte i izvrsna je ideja za odmor.

Skok u vodu, isprobavanje vodenih sportova i opuštanje u termalnim izvorima.

Voda se ljeti zagrijava do oko 26 stupnjeva Celzija, pa je jezero također omiljeno mjesto kupača, jedriličara i drugih zaljubljenika u sportove na vodi, kao što je SUP – veslanje na dasci. Jezero je atraktivno i za ljubitelje ribolova, a u blizini se nalaze i lječilišta te termalni izvori. Trajektom možete i preko jezera do Siofoka, najvećeg grada uz jezero.

Na degustaciju vina i u šetnju slikovitim ulicama Tihanyja s pogledom

Osobito na sjevernoj obali jezera poznato je i vinogradarstvo, pa je posjet vinskog podruma i kušanje poznate mađarske plemenite kapljice skoro pa obavezna točka na popisu stvari koje treba tamo doživjeti.  Ako vam navečer preostane još malo energije, preporučujemo šetnju uz jezero. Najveći grad uz jezero je Keszthely, a dva veća korita jezera razdvojena su poluotokom Tihany. Čitav poluotok povijesna je četvrt, u čijem je središtu benediktinski samostan iz 1055. Za selo Tihany kažu da je najljepše mjesto u Mađarskoj i da je vrlo popularno turističko odredište. Selo je idilično uređeno, gotovo svaka kuća ima suvenirnicu. Tu se nalazi i etno muzej na otvorenom s prekrasnim pogledom na jezero Balaton.

Povoljan višednevni odmor: Hotel Sirály

Gdje prenoćiti? Hotel Sirály nalazi se u gradu Balatonlelle, samo nekoliko minuta hoda od jezera Balaton. Ima bar, besplatno privatno parkiralište i vrt. Hotel s dvije zvjezdice nudi i dječje igralište, recepciju 24 sati na dan i besplatni Wi-Fi u cijelom objektu. Sobe imaju ormar, TV, kupaonicu i hladnjak. Hotel nudi kontinentalni doručak. Sjajnu cijenu možete pronaći OVDJE!

Grad Balatonlelle smješten je 34 km od Siofoka. Siofok je drugo najpopularnije odredište za odmor u Mađarskoj (odmah iza Budimpešte), zahvaljujući obali dugoj 17 kilometara, više od 1000 hotela i brojnim brodovima i restoranima.

Heviz, najpopularnije termalno jezero u Mađarskoj

Posjetite i Heviz, najpopularnije termalno jezero u Mađarskoj, koje zauzima površinu od 4,4 ha sa šetnicom, vrtovima i drugim spa atrakcijama. Jezero je nacionalni spomenik prirode. To je najveće termalno jezero u Europi, koje se može pohvaliti lječilišnom tradicijom od 1795. Temperatura od oko 30°C omogućava da je lječilište otvoreno tijekom cijele godine. Voda, vrlo bogata mineralima, prodire s dubine od 38 metara i mijenja se svaka tri dana. Posebna atrakcija na jezeru su vodeni ljiljani s prekrasnim crvenim cvijetom.

Produženje putovanja do Budimpešte

Ako ste već ovdje, preporučujemo i skok do mađarske prijestolnice koja se može pohvaliti zadivljujućom arhitekturom, mnogim šarmantnim kavanama i restoranima s izvrsnom kulinarikom. Cijeli buket odličnih smještaja i povoljnih ponuda pronašli smo OVDJE.

U Budimpešti ćete teško propustiti brdo s dvorcem u dijelu grada nazvanom Budim, koji je na popisu baštine UNESCO-a već 30 godina, a u dvorcu ćete naći Nacionalnu galeriju i fontanu vina, iz koje zaista teče crveno vino. S Budima ćete se diviti zapanjujućem pogledu preko Dunava na veličanstvene zgrade, a najpoznatija je parlament s kupolom. Prošećite i preko Szechenyeva lančanog mosta, koji se smatra jednim od najljepših na Dunavu i odvest će vas na drugu stranu grada, do Pešte.

Foto: Shutterstock