3 ideje kamo ove godine za vrijeme adventa

Ledeno čudo u Grazu

Advent u Grazu održat će se i 2020. godine. Fokus događanja ove je godine na šetnjama centrom grada i kupovini na svježem zraku na adventskim tržnicama bez štandova s ​​hranom. U čaroliju adventa uvodi vas već sama stara gradska jezgra, koja sa svojim tipičnim srednjovjekovnim ulicama i zgradama ukrašenim različitim obilježjima i stilovima svih povijesnih razdoblja u adventskoj odjeći očarava svakog posjetitelja.

Znate li po čemu je Advent u Grazu poseban u svjetskom mjerilu? Najpoznatija atrakcija Adventa u Grazu skriva se na unutarnjem dvorištu zgrade štajerskog parlamenta (Landshaus). Ledeni umjetnik Kimmo Frosti isklesao je 35 tona leda u jedinstveno umjetničko djelo. Ledene jaslice u Grazu prve su i još uvijek jedine ove veličine u svijetu! Otvorenje će biti 28. studenog 2020. i jaslice će biti postavljene sve do 6. siječnja 2021. Adventi sajam će se otvoriti s 7. prosincem i trajat će sve do 23. prosinca, svaki dan od 12 do 19 sati.

Ako ste u Grazu onda svakako trebate posjetiti i adventski sajam na Schlossbergu, brdu usred grada do kojeg se možete popeti uspinjačom koja svladava strminu od 61% već dulje od 100 godina ili modernim dizalom. Spustiti se možete po uređenoj stazi ili po mnogobrojnim, ali bajkovitim stubama s prekrasnim pogledima na grad. Graz je grad koji spaja povijesne umjetnosti i moderne dizajne, na vrhu vidjet ćete starodavni simbol grada kulu sa satom, a u dolini istupaju takozvani „ljubazni nezemaljac“ odn. kuća umjetnosti i otok na rijeci Muri.

Pješčane jaslice u Lignanu

U najpoznatijem primorskom ljetovalištu sjeveroistočne Italije, Lignanu, tradicionalno i ove godine pripremaju otvorenje pješčanih jaslica na 8 kilometara dugoj pješčanoj plaži. Javnosti su najavili kako će i ove godine postaviti, ovogodišnje 17. pješčane jaslice te poručili da su na kraju odlučili kako se jednostavno ne mogu predati strašnom trenutku vremena i ugasiti malo svjetlo pješčanih jaslica baš kad ga svijet najviše treba. Radovi su krenuli, izložbeni šator već je postavljen, a umjetnici su se udružili u ovogodišnjoj temi s naslovom: „Brižnost, nada, ljubav.“ Jaslice možete posjetiti od 30. studenog 2020. pa sve do 2. veljače 2021. obično od 14.00 do 18.00 sati, određenim danima već od 10.00 sati (raspored možete vidjeti ovdje).

Ulaz je besplatan, no možete ostaviti dobrovoljni prilog. Organizatori su svjesni da će ove godine doživljaj biti drukčiji radi svih mjera i ograničenja, pa razmišljaju i kako bi omogućili virtualni posjet. Ako ćete Lignano posjetiti onda prošećite i do središta adventskog događanja, trga Piazza Fontana gdje će biti postavljeno veličanstveno božićno drvce i adventski sajam.

Ledeno kraljestvo u Mojstrani

Jeste li već posjetili ledeno kraljevstvo u Mojstrani? Znate li gdje se uopće nalazi Mojstrana? Ako ćemo vam reći da se nalazi u blizini poznatog i omiljenog skijališta Kranjska Gora vjerujemo da ćemo vam lokaciju približiti. Mojstrana je malo, ali jako zanimljivo selo na glavnom putu prema Kranjskoj Gori. Pa ako odlučite skijati u Sloveniji, odvojite nekoliko vremena i za čaroban posjet ledenom kraljevstvu. Budite pažljivi i uz glavnu cestu uz semafor vidjet ćete spomenik svećenika Jakoba Aljaža koji vam podignutom rukom usmjerava pogled prema planinama.

Lijepo vrijeme bez oblaka s te vam točke otvara pogled prema najvišoj planini Slovenije, Triglavu i Julijskim Alpama, a ako pogledate u dolinu vidjet ćete selo Mojstrana. Uputite se cestom prema sutjesci Mlačca kod Mojstrane do prostranog travnjaka pretvorenog u ledeno kraljevstvo. Tu ćete se preko ledenog hodnika uputiti do ledenog prijestola, pogledati u ledeni zdenac želja, prošetati kroz rudnik kristala, po parku ledenih ruža i Galerije polarnih vjetrova. Potražite stanovnike ledenog kraljevstva i posjetite Svetu obitelj u prirodnoj veličini. Posebnu čaroliju svojom svjetlošću dočaraju baklje i lanterne zbog kojih ledene svijeće zatrepere, ožive i zaplešu svoj ples. Posjet je organiziran kružnim obilaskom pa se nećete susretati s drugim posjetiteljima. Vrijeme otvaranja ovisi o vremenskim uvjetima, stoga bolje da se prije posjeta uvjerite jesu li otvoreni na njihovoj mrežnoj stranici ili FB profilu. Ulaz se naplaćuje 6 € za odrasle, 4 € za djecu i 1 € za predškolsku djecu. Tražite li možda smještaj u Kranjskoj Gori, provjerite ponude ovdje.

Foto: Shutterstock, Instagram

PROČITAJTE VIŠE: Što Advent u Zagrebu donosi ove godine?