Sárvár – jedan od Mađarskih bisera

Sárvár je gradić oko 123 km udaljen od graničnog prijelaza s Hrvatskom, Goričane. Iako broji samo 15 tisuća stanovnika, sa svojom bogatom kulturom, poviješću, znamenitostima, legendama i parkovima, može se usporediti i s nekim od velikih gradova. Lokalni mađarski turistički vodiči nazivaju ga jednim od pravih Mađarskih bisera.

Sárvár kao grad kulture

U centru grada Sárvár vašu će pažnju ponajprije privući veličanstveni dvorac. Kad su se ovdje naselili prvi preci današnjih Mađara postavili su utvrdu iz šiblja i blata, o čemu govori i današnje ime grada koje doslovno znači „dvorac od blata“.  Dvorac možete posjetit i u njemu razgledati sve stalne postave, koje će vas odvesti u priče iz povijesti dvorca. Jedan od važnih vladara bio je Tamas Nadasdy koji je podupirao znanost i kulturu, osnovao je školu i tiskaru, pa se grad bogato razvijao. U muzeju možete vidjeti prvu Mađarsku tiskanu knjigu, Novi testament te rekonstruiranu nekadašnju tiskarsku mašinu. Posebnost dvorca je i okrugla dvorana za jahanje i dvorana viteza s freskama slikara Hansa Rudolfa Millera iz 17 st. u kojoj priređuju slavlja, vjenčanja i kulturne događaje. Dvorac je poznat i po tome da nikad nije bio osvojen. Nasuprot dvorcu vidjet ćete u 18. st. na novo izgrađenu evangeličku crkvu koja je danas poznata kao dragulj klasicističkog stila u Podunavlju.

Sárvár kao ljekovito mjesto

Hvala tebi Sárváre, sárvárski termalni kristalu!“ glasi nekadašnji reklamni slogan. Sárvár jako je poznat i kao termalno lječilište i jedno je od najposjećenijih u Mađarskoj. Tražeći naftu naišli su na vodu i tako već 1968. biva izgrađeno malo kupalište, koje su 2002. znatno povećali. Ljekovita voda sadrži 3600 miligrama soli odn. alkalnog hidrogenkarbonata. U lječilište teku vode dviju izvora, jedan iz dubine 1200 m prodire na površinu s 43˚C, a drugi iz dubine 2000 m s 83˚C što je nešto posebno u svjetskom mjerilu i stoga su terme bile uvrštene na listu „Royal Spas of Europe“. Taj naziv mogli bismo nazvati Oskarom među svim mogućim nazivima za terme. Voda u termama ima brojne ljekovite učinke, koristi se za liječenje ginekoloških bolesti, zglobova, koljena i cjelokupnog organizma. Prema legendi ona ima čak snagu pomlađivanja, uvjerite se sami i rezervirajte si svoj smještaj ovdje.

Sárvár i priroda

Cijeli se gradić može obići pješke i nudi prekrasne staze za pješačenje, ali možete i unajmiti bicikl i uživati u svježem zraku i prekrasnoj prirodi. Samo nekoliko minuta od gradske jezgre nalazi se Sárvárski botanički vrt, pravi mali raj. U nekadašnjem voćnjaku danas rastu brojne biljke i stabla od kojih neka imaju zavidljivu starost, a druga egzotično podrijetlo. U srednjom vijeku kad je dvorac još imao stratešku funkciju, ta je bila namijenjena uzgoju hrane, a zanimljivo je da je vrt bio posebno poznat po uzgoju lubenica. Obitelj Este bila je prva koja je na tom području posadila egzotično raslinje i tada je nastao prvi romantičan park. Kasnije je posjed došla u ruke poznatoj bavarskoj kraljevskoj obitelji Wittelsbach koja je park još više obogatila. Zadivljujuće biljke iz tog vremenskog razdoblja su japanske kamelije. Glavnu mađarsku znamenitost predstavlja jedna rijetkih mađarskih biljnih vrsta, a to je Mađarski hrast.

Sárvár pruža i više, smješten uz rijeku Rabu predstavlja odličan odabir za ribarenje, u tu svrhu napravljeno je i umjetno jezero, gdje su njegovi najčešći predstavnici šarani, posebno amuri. Za ljubitelje prirode tu je i najveća povezana šuma u Podunavlju, nazvana Farkas, u prijevodu vuk, mada vuci ne žive u njoj, već je ime dobila po prezimenu vlasnice Ferkas. U toj se šumi nalazi veliki stari hrast i legenda kaže da se onome tko u ponoći dođe te tri puta obiđe stablo ispune tri želje. Trebalo bi to isprobati, te zato mislimo da će Sárvár svakako biti jedan od zanimljivih odabira za sljedeće putovanje.

Rezervirajte povoljan smještaj ovdje i istražite ovaj mađarski biser.


Foto: Shutterstock

PROČITAJTE VIŠE: Ideja za izlet: Kranjska Gora, Zelenci, jezero Jasna i dan za hedonizam