Bled i njegova tradicija

Bled ima samo oko 5000 stanovnika, ali je jedan najpopularnijih i najposjećenijih gradova u Sloveniji, a glavna djelatnost u gradu je turizam. U njemu se nalaze brojni apartmani, hoteli, privatni smještaji, što nije začuđujuće kad vidimo mogućnosti provođenja slobodnog vremena u prirodi i prekrasan krajolik.

Što bar jednom obavezno morate posjetiti na Bledu?

Bled ima nekoliko zanimljivosti, one glavne su otok, crkvica na otoku i dvorac. Kako doći na otok? Postoje brojne mogućnosti kako doći na otok. Ako volite plivati, najkraće je do otoka preplivati s polazišta ispred poznate Vile Bled. Imajte na umu, da je jezero na najdubljim mjestima duboko 30,5 metara i da otok nećete moći posjetiti u kupaćem kostimu. Parovi možda odluče unajmiti čamac, pa snažnija polovica može pokazati svoje mišiće i odveslati do otoka. Tradicionalan i onaj pravi turistički doživljaj ipak je da vas do otoka doveze takozvana lađica pletna i njezin kapetan, pletnar. Pletna je ručno izrađena, svaka od njih ima svoje žensko ime i posebna je tehnika kako upravljati njome. Ima ih ograničeni broj, to jest onoliko koliko je obiteljima Marija Terezija poklonila dokument. S njime su jedini koji imaju pravo na pletnu i prevoženje putnika na otok. Ta se dozvola poštuje sve do danas i prenosi se iz roda u rod. Upravo zato jednom treba odvojiti vremena i uživati u vožnji ovom posebnim pletnom.

Lađice na Bledu

Bled: Na otoku…

Približavajući se otoku već ćete ugledati zanimljive visoke stepenice, kojih ima točno 99 i za njih je vezana posebna tradicija. Ako se par odluči vjenčati u crkvici na otoku, mladoženja mora svoju mladu nositi po stepenicama sve do vrha. Taj se običaj poštuje sve do današnjih dana, a vjenčanja su popularna i među stranim posjetiteljima koji se također trude uvažavati taj običaj. Na otoku se nalazi crkvica posvećena Marijinom uznesenju, a u njoj zvončić koji ispunjava želje. Crkvica je svoj oblik zadržala od 17. stoljeća, kad su njezinu unutrašnjost obogatili baroknim stilom, a vidjeti možete i stare gotičke freske i arhitekturne ostatke. Ispred nje nalazi se visoki crkveni toranj na kojeg se možete popeti te pogledati kako radi mehanički sat. Uz crkvu stoji zgrada, u kojoj se nalazi suvenirnica, kavana i na drugom katu galerija. S vrha se možete spustiti po puteljku te obići cijeli otok za manje od 10 minuta. Bled će vam se pokazati sa svih svojih strana s prekrasnim pogledima, a pogledajte i u vodu, možda ugledate velikog šarana ili štuku.

Bled: Na dvorcu…

Iznad visoke stijene uzdiže se srednjevjekovni dvorac. Što nudi, kako doći do njega i što sve u njemu možete vidjeti? Ako ste posjetili Bled na prekrasan, jasan, sunčani dan bez oblaka, onda svakako morate posjetite dvorac. Poslužit će vam kao najbolji vidikovac na jezero, otok, okolna brda i planine među kojima se ponosno uzdiže najviši slovenski vrh Triglav. Do dvorca možete doći autom ili se popeti od jezera do vrha po uređenoj stazi sa stepenicama, usput zastati i zaviriti i u župnu crkvu sv. Martina.

Dvorac je sastavljen od dva dijela, donjeg dvorišta i gornjeg. Na donjem dvorištu možete posjetiti dvorsku tiskaru sa starom Guttenbergovom mašinom i natisnuti si svoj suvenir, ući u stari obrambeni toranj u kojem se nalazi trgovina s medenim proizvodima, popeti se po stepenicama na obrambeni zid i u tornju razgledati galeriju, posjetiti dvorski vinski podrum te sjesti i uživati u kavi. Na gornjem dvorištu pruža se prekrasan pogled na okolicu, pa ovdje možete napraviti i koju fotografiju za Instagram. Ovdje također možete posjetiti dvorski muzej, staru kovačnicu i kapelicu, a i uz prethodnu najavu možete objedovati u gradskoj gostioni.

Bled: Oko jezera …

Svakako odvojite vrijeme i za laganu šetnju oko jezera. Put oko jezera dug je 6 kilometara. Počnite u centru Bleda, gdje se nalazi start za veslačka natjecanja, pa krenite prema hotelu Toplice, proći ćete kraj popularne točke za slikanje okvira u obliku srca, a na travi ćete vidjeti i cijelu maketu grada. Put će vas odvesti sve do Vile Bled, poznate kao nekadašnje odredište predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Danas se u u vili nalazi hotel. Ako želite napraviti pauzu, onda najbolje da uđete kroz vrata nad kojima stoji natpis kavana Belvedere. Stazom koja vodi uzbrdo stići ćete do vidikovca vidikovca koji je djelo najpoznatijeg slovenskog arhitekta Jožeta Plečnika. Ovaj vidikovac je sagrađen samo za Tita i njegove posjetitelje, no danas je otvoren za sve posjetitelje. Od tuda se pruža direktan i najbliži pogled na otok. Nakon vidikovca i vile, svoju šetnju možete nastaviti uz jezero, pokraj kampa i mjesta za kupanje nazvanog Velika Zaka pa sve do veslačkog centra i povratka na polazište.

Za sladokusce…

Bled ima i svoju slatku znamenitost. Za Bled kažu da onaj tko je bio na Bledu, a nije probao kremšnitu, kao da i nije ni bio ovdje. Sve od 1951. godine u hotelu Park proizvode tradicionalne kremšnite, pa su one postale sinonimom za Bled. Originalne možete kušati u kavani hotela Park direktno uz jezero s prekrasnom panoramom. Danas čak možete birati koji vam okus paše, možda čokoladna ili okusom šumskog voća, ali ipak je tradicionalna samo ona jedna okusom vanilije. Pa dobar tek!  

FOTO: Shutterstock, osobni arhiv


PROČITAJTE VIŠE: Bled, njegov otočić i zvončić koji ispunjava želje