Bled, njegov otočić i zvončić koji ispunjava želje

Slovenski najpoznatiji pjesnik France Prešeren imenovao je Bled, gledajući kroz prozor na dvorcu, slika raja. Usred kraja nalazi se jezerce, na tom jezercu otočić, na otočiću kapelica. Jezero okružuju brežuljci, a iza njih uzdižu se veći vrhovi, a iza vrhova velike Julijske Alpe. Na jednom djelu uz jezero stoji visoka stijena, a na njoj ponosno stoji srednjevjekovni dvorac. Slika koja očarava svakoga. Malo mjesto, a puno raznoraznih zanimljivosti.

Kako je nastao otočić?

Usred jezera nalazi se otočić, jedini u Sloveniji, a na njemu kapelica posvećena Djevici Mariji, pa su prvi turisti ovdje bili hodočasnici. Kako kaže legenda nekada je ovdje bio pašnjak, na kojem su pastiri pasli svoje ovce. Usred pašnjaka nalazila se kapelica, pa je Djevica Marija zamolila pastire da postave ogradu oko kapelice. Nisu je slušali, pa je odlučila problem riješiti sama i tako je nastalo jezero. Stari nalazi i ostaci ukazuju na to da je nekada na otoku stajao stari slavenski hram posvećen božici Živi, a pronašli su i ostatake starih Slavena. Nekoliko više o ostacima i drugim povijesnim činjenicama možete vidjeti i saznati u muzeju na dvorcu.

Legenda o zvončiću u crkvici na otoku

Jednom davno na dvorcu je živjela mlada udovica, koja je tugovala za svojim mužem kojeg su ubili razbojnici. Jednog dana odlučila je skupiti sve svoje blago kako bi dala napraviti zvončić za kapelicu na otoku. Kada su ga željeli odvesti na otok izbilo je strašno nevrijeme, brodić se prevrnuo i zvončić je potonuo. Osluhnite dobro, možda ćete noću čuti kako zvoni na dnu jezerskih dubina i dan danas. Čuvši to udovica se posve rastuži i odluči krenuti u Rim gdje postaje časna sestra. Nakon njezine smrti i sam papa čuo je za njezina dobra djela pa saznao za njezinu tužnu priču te odlučio poslati novi zvončić na Bled. Ali to nije bio običan zvončić, već kako je papa rekao onome tko dođe na otok, zaželi želju pa pozvoni u kapelici, ispunit će želju. Nosite li u srcu koju neispunjenu želju, niste još bili na otoku na Bledu? Možda zvončić i vama ispuni želju.


Foto: Shutterstock

Pročitajte više: Bohinj: mjesto u srcu prirode