Bohinj: mjesto u srcu prirode

Jedna od glavnih i svima dobro poznatih turističkih destinacija u Sloveniji je zasigurno jezero s otokom na Bledu. No sve više se razvija te otkriva i susjedni Bohinj s svojim jezerom. Oni koji vole mir, tišinu i boravak u prirodi okruženoj nevjerovatno lijepim planinama, sigurno će radije odabrati Bohinj.

Bohinj: Što vas sve očekuje

Na putu prema Bohinju cestom koja prolazi pokraj jezera na Bledu, čeka vas otprilike umirenih 45 minuta vožnje. Nakon toga s desne strane će vas dočekati spomenik četiriju muškaraca koji svi gledaju u istom smjeru. Na jasan dan moći ćete u tom smjeru vidjeti Triglav – najvišu slovensku planinu, visoku čak 2864 metara. Ovaj spomenik, koji pokazuje prema Triglavu, predstavlja prva četiri planinara koji su već 1778. godine osvojili sam vrh Triglav. Po njemu je i jedini nacionalni park Slovenije dobio ime – Nacionalni park Triglav. Bohinj predstavlja jedan dio od 4% cjelokupne površine Slovenije koje zauzima NP Triglav.

Ako nastavite vožnjom, s desne strane ugledat ćete stari most, a iza mosta crkvicu posvećenu sv. Ivanu Krstitelju. Nekoliko dalje od crkvice naći ćete i parking, pa zatim možete prošetati do crkvice. Ona predstavlja vrlo važan spomenik srednjevjekovne arhitekture, koji je star gotovo 700 godina. Ulaz u crkvu se naplaćuje, ali ako vas zanima arhitektura i starodavne freske, onda preporučujemo da odvojite trenutak i nekoliko eura za posjet. Ova crkvica je jedna od rijetkih koja je uspjela očuvati freske na zidovima u potpunosti. Ovdje možete svjedočiti freskama koje same govore o poznatim i nepoznatim pričama iz Biblije.

Bohinj i Crkva sv. Ivana Krstitelja

Glavna freska je posvećena svetome Ivanu Krstitelju. Kad ju pronađete, moći ćete razabrati cijelu njegovu priču, koja je nadahnula slavne umjetnike, a nadasve pisce. Najpoznatije djelo predstavlja Oscar Wilde sa svojom Salomom. Bohinj u crkvici skriva još jednu veliku rijetkost, drvenu glavu Janeza Krstitelja iz 14 st. Samo ih se nekoliko očuvalo u cijeloj Europi. Zavidljivu dob imaju i freske. Neke od njih su nastale čak u 14 stoljeću. Ako pozorno pogledate, moći ćete pronaći još jednu rijetkost – bijelog đavla i anđele s nacrtanim zubima. Nedavno obnovljen je i zvonik, na kojeg se možete popeti i doživjeti prekrasan pogled na cijelo jezero.

Ukoliko volite duge šetnje na čistom zraku s prekrasnom prirodom, Bohinj je idealno mjesto. Staza oko jezera duga je nešto manje od 12 km, a pravi je tretman za dušu i tijelo. Ovdje se pružaju prekrasni pogledi, pogotovo na drugom kraju jezera, gdje ih možda ni ne bismo očekivali. Ovdje se također smjestilo još jedno naselje, nazvano Ukanc. Legenda kaže, kako su se za vrijeme Turaka, stanovnici sakrili u naselje i čekali. Turci su pak došli do jezera suprotne strane jezera i kada su vidjeli da je kraj jezera na drugoj strani obdan planinama, misli su da su stigli na kraj svijeta. Okrenuli su se i otišli dalje,a stanovnici su bili spašeni.

Vogel

Cesta koja vodi prema naselju Ukanc, vodi i do parkinga ispod planine Vogel. Za one koji ne znaju, Bohinj je idealno mjesto za ljubitelje skijanja i planinarenja. Žičara, koja vozi do vrha planine, odvest će vas u planinski raj. Zimi se tu nalaze skijališta, odlična za sve koji žele naučiti skijati, pa i za one iskusnije. Ovdje svakako možete doživjeti pravu zimsku idilu.

Ljeti vas ovdje pak čeka planinarska idila. Osim uživanja na svježem zraku, ovdje možete uživati i u domaćoj gastro ponudi, sunčati se, prošetati ili čak popeti do takozvanih Orlovih glava. Što vas ovdje čeka? Osim prekrasnog pogleda na Alpe, ovdje se nalazi i simpatični zvončić na kojeg možete pozvoniti. Za sve one koji vole planinariti satima, ovdje se nalazi veliki broj tematskih planinarskih stara te brojne mogućnosti osvajanja vrhova. Ljubitelji prirode i mira će ovdje zasigurno uživati u svako doba godine.


Foto: Shutterstock

Pročitajte više: Ideja za izlet: Kranjska Gora, Zelenci, jezero Jasna i dan za hedonizam