Dubrovnik: 6 stvari koje prilikom obilaska nikako ne smijete propustiti

Istraživanje, odmaranje, kupanje, šetnje, glazba, bogata kultura i tradicija, povijesno središte umjetnika, diplomata, znanstvenika i pomoraca … sve to je Dubrovnik. Grad s ugodnom mediteranskom klimom (čak 260 sunčanih dana godišnje) i zaštićenom prirodom. Grad s mnoštvom povijesnih znamenitosti, muzeja, galerija. Grad koji nudi vrhunske gastronomske specijalitete i sportske sadržaje. Sve to i još više je grad Dubrovnik.

Prelijepe plaže, čisto more, iznimno kvalitetan hotelski smještaj, raznovrsni događaji i sadržaji tijekom cijele godine. No, to nije sve! Dubrovnik je grad koji se već odavno smatra jednim od najljepših gradova u Hrvatskoj. Provjerite zašto je tako poseban, sigurni smo da ćete se odlučiti za odmor u tom jednom, jedinom i neponovljivom gradu!

Dubrovnik

#1 Gradske zidine s tvrđavama

Dubrovačke gradske zidine zasigurno su najveća atrakcija za posjetitelje. Gradske zidine dužine 1940 metara uključuju pet tvrđava te šesnaest kula i bastiona. Preporučujemo obilazak u ranim jutarnjim satima – naročito ljeti ćete tako izbjeći vrućinu i gužvu te doživjeti najljepše još prije nego što se grad počne buditi. Šetajući zidinama, Dubrovnik ćete otkriti u posve drugačijem svjetlu, a ako želite saznati više, nije na odmet angažiranje vodiča. Muzej pod otvorenim nebom dostupan je kroz tri ulaza: kod crkvice sv. Luke, kod crkve sv. Spasa i kod Pomorskog muzeja. Kao zanimljivost: unutarnjost i terasa jedne od tvrđava namijenjeni su scenskom prostoru i koncertnoj dvorani za Dubrovački simfonijski orkestar te izvedbi Dubrovačkih ljetnih igara.

Dubrovnik

#2 Lovrjenac

Tvrđava Lovrjenac nalazi se zapadno od stare gradske jezgre, a simbol je opstojnosti i slobode grada Dubrovnik – naime, služila je obrani grada i zapadnih vrata od Pila. Danas je tvrđava poznata kao ljetna pozornica Dubrovačkih ljetnih igara. Na vrhu će vas dočekati panoramski pogled na bujno zelenilo Lapada i crvene krovove staroga grada.

#3 Stradun

Stradun – najšira i najljepša gradska ulica koja dijeli staru gradsku jezgru na sjeverni i južni dio. Omiljeno dubrovačko šetalište i okupljalište, glavna trgovačka arterija stare dubrovačke jezgre te mjesto svih velikih pučkih svečanosti i procesija. Na istočnom početku nalazi se Velika Onofrijeva fontana koja će vam poslužiti kao odlično rashlađenje svježom vodom iz dubrovačkih fontana, a s lijeve strane Luže (stara zvonara) nalazi se monumentalna gotičko-renesansna palača Sponza, jednja od najljepših palača u gradu Dubrovnik, koja je sve do danas uspjela sačuvati svoj prvotni izgled.

Dubrovnik

#4 Elafitski otoci

Sva tri otoka (Koločep, Lopud i Šipan) možete posjetiti u istom danu. Uživajte u obilasku starohrvatske crkvice na Koločepu, kupanju na pješčanoj plaži Šunj na Lopudu i prolasku plodnim šipanskim poljem zasađenim maslinama i vinovom lozom. Kristalno more, gastronomski užici, ekološki uzgojeno povrće, domaće maslinovo ulje. Ima li što bolje?

#5 Otok Lokrum

Otok Lokrum ili otok zaljubljenih – omiljeno izletište u blizini grada na koje iz gradske luke brodicom stižete za desetak minuta. Prirodni rezervat i Specijalni rezervat šumske vegetacije. Egzotično bilje i raslinje iz Australije i Južne Amerike, zbirka eukaliptusa, kaktusa i sukulenata. I to nije sve! Na otoku se nalazi i jezero Mrtvo More koje je povezano s otvorenim morem, a pogodno je za kupanje djece i neplivača. Na uzvisini Lokruma pronaći ćete tvrđavu u obliku zvijezde. S nje uživajte u prelijepom pogledu na Dubrovnik i otoke.

Dubrovnik

#6 Brdo Srđ

Sa sjeverne strane Dubrovnika uzdiže se brdo Srđ koje nudi prekrasan pogled na Dubrovnik i okolicu. Nije čudno da je Srđ omiljena točka za fotografiranje.

To svakako nije sve što Dubrovnik može ponuditi svojim posjetiteljima. Posjetite neku od predivnih, starih dubrovačkih crkava – godit će vam hladna unutarnjost nakon šetnje vrelim ulicama. Šetnja gradskim ulicama i Stradunom dovest će vas do brojnih dubrovačkih trgova. Otiđite u Trsteno, mjesto dvadesetak kilometara od Dubrovnika, gdje ćete pronaći jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali koji sjedinjuje kulturnu i prirodnu baštinu. Uživajte u ovom čarobnom gradu!

Izvor fotografija: Shutterstock