Istanbul, grad za svakoga

Bizant, Konstantinopol, Carigrad, Istanbul su imena koja označavaju nekada grad osvajača, harema, sultana, careva, blaga i rubina. Danas govorimo o slobodnom gradu koji i dalje potiče našu maštu, bilo to radi turskih osvajača koji su odveli lijepe djevojke, ili radi nemirnog stanja u državi s kojim se moraju nositi građani Istanbula.

Bez obzira na sve, Istanbul je vrijedan posjete. Tko ne bi želio doživjeti atmosferu grada u kojeg je već odavno stizalo bogatstvo sa svih dijelova svijeta? Svila, slonovača i začini iz Indije te Kine, pšenica i suho voće iz Anatolije i Egipta, koža i krzno iz Rusije. Svi su putovi vodili u Konstantinopol i njegove predivne vode koje ga okružuju. Neovisno o tome, je li bio grad u rukama bizantinskih careva ili osmanskih sultana, prema njemu su plovili puni brodovi koji su opskrbljivali prijestolnicu velikog carstva. To što danas u svijetu znače New York, London, Tokio nekada je bio Istanbul. Pa pogledajmo što se sakriva za vratima najvećeg turskog velegrada koji svaki put iznova očara.

Bilo kada možeš kupiti bilo što

Istanbul je jedinstveni grad na svijetu koji nikada ne spava i u kojem svaka duša može pronaći nešto za sebe, bila to duša povjesničara, romantika, ovisnika o kupnji, gurmana, noćne ptice, tulumaša, prosjaka, bogataša, glazbenika, avanturista, ljubitelja nogometa i sve tako dalje do slova ž. To je grad u kojem usred noći kupiš mrkvicu, punjač za telefon, donju majicu ili gumb kojeg si upravo izgubio.

Grad već od nekada predstavlja bitnu točku na karti svijeta. Zato nije slučajnost da je baš zbog svoje specifične lokacije glavni poveznik istoka i zapada, modernog i tradicionalnog. To je grad gdje sa svoje lijeve strane možeš vidjeti moderno odjevenu djevojku koja upravo ulazi u mošeju na molitvu. To je grad koji miriše po Orijentu i njegov je miris osjetila i spisateljica Agatha Christie, brojni sultani, rimski carevi, trgovci, koji su putovali po svilenom putu, pa i brojni drugi.

Grad u kojem možeš okusiti Europu i Aziju

To je grad koji leži na dvama cjelinama. Europu i Aziju razdvaja prirodan tjesnac nazvan Bospor. Plovidba po njemu je prekrasan doživljaj i ako smo odabrali pravo vrijeme može nam je uljepšati romantičan zalazak sunca i ako imamo sreću mogu nas pozdraviti i dupini. Ako odlučimo da ćemo prijeći iz jedne na drugu cjelinu preko mostova možemo očekivati neočekivano. Promet je, naime, jako nepredvidiv i može se dogoditi da će nam za tu kratku udaljenost trebati i do dva sata vožnje.

Aja Sofija, nekada jedna najvećih crkava na svijetu, koja je postala džamija, danas odigrava ulogu muzeja. Nasuprot njoj nalazi se Plava džamija koju ukrašava tisuće i tisuće oslikanih keramičkih pločica. U njezinoj se blizini nalazi i cisterna ispod grada koju je također zanimljivo posjetiti. Svidjet će vam se i šetnja po ulici Istiklal kojom u tijeku dana prošeće toliko ljudi koliko ih živi na primjer u Sloveniji. Ovo je raj za one koji vole trošiti te kupovati. Najljepši pogled grada očekuje posjetitelja na tornju Galata s kojeg je navodno sletio prvi čovjek. A nakon toga nekoliko koraka još do opojno mirisnog kumina te slasnih oraščića na Egipatskom bazaru. Sve to može se posjetiti pješke!

Postani majstor baratanja

Istanbulski bazar predstavlja svojevrstan doživljaj i kad prijeđemo prag teško ćemo se vratiti bez bar jedne kupnje. Turci su naime rođeni prodavači te pregovarači. Zato se što prije nauči baratanja. Danas te u Istanbulu ne očekuju divljaci s turbanima na glavama i sabljama u rukama, već gostoljubivi, duhoviti stanovnici koji će ti s radošću pokazati što se sve sakriva ispod jako bogate i šarene palete turske kulture. Pri tome će dokazati da u to vrijeme nećeš ostati bez glave. No, ili pak da. Turci su veliki zavodnici i glava može biti izgubljena, a da i ne znaš kada se to dogodilo.


Foto: Shutterstock