Jordan: savjeti prije prvog putovanja

Jordan je u zadnje vrijeme jedna od najpopularnijih destinacija. Da lakše organizirate put, pripremili smo vam šačicu korisnih savjeta.

Jordan

Jordan je arapska zemlja prepuna iznenađenja i koja nudi za svaki ukus ponešto. U njemu ćete pronaći jedno od sedam novih svjetskih čuda, ružičasti grad Petra, kao i najnižu točku suhe zemlje na Mrtvom moru. Jordan je prepun bezvremenskih spomenika, arheoloških nalazišta i prirodnih rezervata. Aman je cvjetajuća prijestolnica Jordana i sama po sebi glavna atrakcija. Glavni grad se silovito razvija, posebno u pogledu tehnologije i načina života.

Smještaj

Kad tražite smještaj u Jordanu, najbolje je razmisliti o boravku u Amanu, jer tu možete pronaći mnogo mogućnosti za razne izlete i iznajmljivanje automobila. Mnoga mjesta u Jordanu mogu se posjetiti jednodnevnim izletima iz glavnog grada. Aman nudi širok raspon hotela, hostela i apartmana. Za solo putnike i one koji traže jeftin smještaj, preporučujemo hostele ili airbnb. Četvrti na koje morate paziti su: Jabal Al Lweibdeh, Jabal Amman i Abdoun.

Gdje jesti

Hrana je sigurno jedan od najuzbudljivijih dijelova putovanja po Jordanu. Tradicionalno jordansko jelo je mansaf (janjetina polako kuhana u umaku od jogurta i poslužena uz rižu), a možete ga probati u gotovo svakom restoranu. Tradicionalne kuhinje i restorani mogu se naći u svakom gradu, a najrazličitiji izbor hrane može se naći u Irbidu, Akabi i, naravno, glavnom gradu Ammanu.

Što raditi u Jordanu

Jordan je posebno lijep u proljeće, pa vam preporučujemo da ga posjetite između ožujka i svibnja. Tijekom tog vremena, također ćete izbjeći pasju vrućinu koja vlada tijekom ljetnih mjeseci. Jordan je dom mnogih arheoloških nalazišta, poznatih planina i ogromnih pustinja. Trebat će vam otprilike tjedan dana da istražite Jordan od sjevera do juga. Ako se odlučite za boravak u Ammanu i jednodnevne izlete, uštedjet ćete dovoljno novca za iznajmljivanje automobila. Znamenitosti koje morate obavezno posjetiti: Petra, Al-Siq, Wadi Rum, Jeraš, dvorac Ajlunov.

Putovanje po Jordanu

Taksiji su glavni način prijevoza po Jordanu i postoje dvije vrste – žuti i bijeli. Bijeli automobili se nazivaju servisni automobili i puno su jeftiniji od žutih taksija jer istodobno primaju više putnika. Ako budete zbunjeni kako naručiti bijeli auto, najlakše je zatražiti pomoć od mještana. Nažalost, neki taksisti iskorištavaju putnike koji ne govore arapski, stoga budite sigurni da uvijek na taksimetru provjerite iznos koji morate platiti na kraju putovanja ili se dogovorite o iznosu unaprijed. Autobusi su alternativa taksijima, dok se vlakovi ovdje jedva koriste. U posljednje vrijeme sve su popularniji i Uber i Careem.

Što je dobro znati?

Kao i svaka zemlja, Jordan ima svoja pravila, propise i običaje. Jordan je islamska arapska zemlja u kojoj se tradicija shvaća ozbiljno. Prije nego što posjetite Jordan, provjerite njihov kodeks oblačenja da se ne nađete u neugodnoj situaciji. Bez obzira koliko strogo neki od ovih običaja zvučali, stanovnici Jordana se smatraju jednim od najuslužnijih i najljubaznijih ljudi u regiji.


Izvor fotografija: Shutterstock