Osam nizozemskih navika za ljepši život

Kad putujemo, ne promatramo samo krajolik, već i ljude. U svakoj zemlji možemo naučiti nešto novo, a ponekad je pametno preuzeti neku naviku od lokalnih mještana, koju kod kuće ne poznajemo. Ovaj put ugledali smo se na Nizozemce i njihove savjete za bolji život.

Nizozemci su nacija koja se smatra jednom od najzdravijih i najsretnijih. To se odražava i na ulicama njihovih gradova. I što možemo naučiti od njih? Portal CNN Travel sažeo je osam navika koje bi svaki stanovnik svijeta trebao usvojiti od Nizozemca da bi bolje živio.

#1 Bicikliraj gdje god možeš

Sve više pažnje se usmjeruje na zdrav način života, a Nizozemci se toga strogo drže. Oni naime nikako ne mogu zamisliti dan bez bicikla, a njihove biciklističke sposobnosti uključuju i bicikliranje s natovareni hrpom djece, punim vrećicama iz trgovine i još tko zna čime. Od vožnje biciklom ih ne obeshrabri niti jako sunce ili hladni naleti vjetra ili snijega. Tako i mi ne bismo trebali tražiti izgovore za odlazak na posao autom, umjesto biciklom. Bit će nam zahvalan okoliš, ali i naše tijelo.

#2 Jedi slasna peciva

Naravno, to ne znači da jedu sve što vide, ali možemo reći da pecivo zauzima posebno mjesto u nizozemskim srcima. Provode puno vremena izvan kuće i jedu u pokretu, ali pritom paze što će unijeti u svoje tijelo. Budući da jako puno bicikliraju, mogu ponekada i malo pretjerati s jedenjem peciva. Posebno uživaju u domaćim kolačima koje prodaju u šarmantnim gradskim pekarama. Oni također ne mogu zamisliti niti jednu zabavu ili obiteljsko druženje bez ukusnih peciva.

#3 Uživaj u morskom zraku

Nizozemska leži tik uz more i njeni stanovnici vole jedriti koliko i voziti bicikl. Kad god je to moguće, odlaze na more, a jedrenje im je posebno zadovoljstvo. Stoga, ako možete, nakratko se odmorite na jedrilici i iskusite snagu vjetra u svojim jedrima.

#4 Plati samo onoliko koliko si pojeo

Vjerojatno svi znamo za izreku “praviti se Englez”, ali “praviti se Nizozemac” je mnogo poštenije kada je u pitanju plaćanje računa za restoran. Nizozemci su vrlo praktični i ne vole komplicirati stvari kad jedu vani. Mnogo puta dijele obroke, pa čak i ako naruče juhu i zatražite dvije žlice, konobari ih neće gledati preko ramena. Nizozemci se isto tako ne svađaju oko podjele računa. Svaka osoba plaća samo ono što je jela i pila, a iznos nikada ne dijele na pola, kao što je običaj u drugim zemljama.

#5 Osjeti “gazellig”

Jeste li se ikad osjećali toliko opušteno da ste si tijekom posla uzeli tri sata za ručak? Ili ste osjetili stvarno ugodan osjećaj kad vam je vjetar prošao kroz kosu? Ako jeste, tada ste osjetili gazellig, neku vrstu nizozemske verzije danskog hyggea, zadovoljstva i sreće u malim stvarima. Svaki Nizozemac teži tom osjećaju, a osjeća ga i turist kad zakorači u jedan od njihovih opuštenih gradova.

#6 Oko za detalje, pa čak i u wc-ima

Zašto ne, kažu Nizozemci, koji ne štede na dizajnu čak i kada su u pitanju wc-i. Kada posjetite njihovu zemlju, zasigurno ćete razumjeti o čemu govorimo, jer je svaki nizozemski wc nešto posebno. U svakoj ćete toaletnoj kabini naći barem jedan mali detalj koji govori kako su Nizozemci pažljivi oko detalja.

#7 Poseban užitak u ispijanju kave

Pored gazelliga, Nizozemci uživaju i velik količine kave, koju najrađe piju s mlijekom. Ali ne običnim mlijekom. U Nizozemskoj ćete naići na vrlo posebnu vrstu mlijeka koja je namijenjena samo miješanju s kavom, a okus njihove mješavine je, kako kažu Nizozemci, najbolji na svijetu. Kada posjetite njihovu zemlju, isprobajte njihov nacionalni “barkafe” Douwe Egberts. U kafiću naručite koffie verkeerd, što na našem jeziku znači “nesretna kava”, a na nizozemskom je to verzija caffe lattea s malo manje mlijeka.

#8 Odite na pivo

Osim na crnu i bijelu kavu, Nizozemci (još i radije) pozivaju svoje prijatelje na “smeđu kavu”, kako često nazivaju pivo. Izuzetno su ponosni na proizvode svojih pivovara, a u svakom ćete baru pronaći širok izbor posebnih lokalnih piva. A budući da ste sigurno probali Heineken, najrasprostranjenije nizozemsko pivo, sljedeći put radije naručite Amstel u Amsterdamu, čašu Brande na jugu zemlje ili zelenu bocu Grolscha u njenom središtu.


Izvor fotografija: Shutterstock