Najuža ulica u Hrvatskoj … znate li gdje je?

Mali, ali bitan i jako zanimljiv gradić Vrbnik smjestio se na uzvisini 48 metara iznad mora na otoku Krku sa slikovitim pogledom. Njegovo ime postalo je poznato već u davnoj prošlosti, a godine mu kao dobrom vinu donose samo još veću kvalitetu i prepoznatljivost. Vino i njegovi okusi jedna su od glavnih karakteristika grada Vrbnik. Dozvolite da i vas oduševi svojim čarima.

Prošećite karakterističnim vijugavim i uskim ulicama grada sve do ulice Klančić, najuže ulice u Hrvatskoj i jedne najužih ulica čak i diljem svijeta. Sa svojih 43 cm na najužem dijelu postala je atrakcija koju obavezno treba posjetiti, a legenda kaže kako su ovom ulicom morale prije vjenčanja proći djevojke kako bi se mogle udati. Svakako Vrbnik je pun isprepletenih uličica, tipičnog mediteranskog tipa, s kućama stisnutim kao u grozdu i nemojte se prepasti, ako šetajući skrenete u ulicu Roč i sretnete malog čovječuljka koji će od vas tražiti makarune (tjesteninu koju su domaćini jeli samo za vrijeme blagdana). To je samo još jedna od legendi grada Vrbnik.

Nakon šetnje i vučenja trbuha kako biste bili što uži za najužu ulicu, treba malo predahnuti i nešto dobro pojesti i popiti. Vrbnik pruža bogatu autohtonu ponudu kao na dlanu. Oko grada proteže se jedno najvećih područja plodne zemlje ne otoku, gdje cvate vinogradarstvo i uzgaja se autohtona vrsta vinove loze bijela žlahtina iz koje se proizvodi vino Vrbnička žlahtina. Priuštite si čašu dobrog vina uz druge specijalitete krčke kuhinje kao što su krčki pršut, ovčji sir i ne zaboravite na šurlice, najomiljenije jelo domaćina na kojeg upravo u Vrbniku svake godine podsjećaju sa smotrom „Dani šurlica“.   Ako želite sve u paketu odličan će odabir biti Hotel Vinotel Gospoja, gdje će se pobrinuti da upoznate svu čaroliju i okuse Vrbnika.

Foto: Shutterstock, Megabon

PROČITAJTE VIŠE: Opatija: Tajanstvena djevojka s galebom