Opatija: Tajanstvena djevojka s galebom

Kip elegantne djevojke s pogledom usmjerenim prema galebu koji joj je sletio na ispruženu ruku izgleda kao da tajanstveno lebdi na stijeni iznad plavetnila kad more podigne svoje valove. Tko je zapravo ona? Grad Opatija otkrit će nam odgovore na pitanja vezana uz njezine najprepoznatljive simbole.

Opatija, najpoznatije turističko središte, grad s najdužom tradicijom turizma, pun je zanimljivih priča

Opatijska nimfa, drugim imenom nazvan kip djevojke, jedna je od njih. Postavljena 1956. godine na impresivnoj fotogeničnoj lokaciji, simbol je brojnih opatijskih fotografija. Kao njezina prethodnica i ona prema legendi nastavlja bdjeti nad dušom pokojnog grofa Arthura Kesselstadta koji je u proljetnoj oluji izgubio svoj život u raspjenjenim valovima.

Opatija je poznata i po šetnici Lungomare, koja će vas dijelom voditi kroz prekrasne parkove, s preko 150 različitih biljnih vrsta, pa sve do simbola staroga centra grada, koji mu je nadjenuo ime Opatija –  benediktinske opatije s crkvom sv. Jakova. Uz nju ugledat ćete još jedan simbol, repliku kipa „Madonne del Mare“, koji je nekada stajao na mjestu djevojke s galebom, dok vrijeme i vremenski uvjeti na njemu nisu ostavili svoj trag, pa stoga danas počiva u Vili Angiolini, u Hrvatskom muzeju turizma.

Kip djevojke s galebom sigurno bi nam, kad bi znao progovoriti, ispričao pokoju romantičnu, sretnu, pa i onu nesretnu, duboko sakrivenu, nikad izrečenu priču, a on zna i kako se dobro čuva tajne. 55 dugih godina postavljalo se pitanje tko je zapravo ta djevojka? Danas vam možemo odgovoriti i na to pitanje. Kao model za skulpturu akademskom je kiparu Zvonku Caru, poslužila njegova sugrađanka Jelena Jendrašić, kojoj nije htio razotkriti identitet. A oni pažljivi slušatelji možda su primijetili da je kako nju tako i svoju skulpturu odmila nazivao Opatijka.

Odvojite vremena za šetnju do kipa djevojke s galebom, sjednite na klupicu iza njega i osluhnite zvukovima valova, možda i vama povjeri neku tajnu, a grad Opatija i njezina nimfa već nestrpljivo očekuju da u svoju povijest zabilježe i vašu priču.

Neodoljive ponude za Opatiju, čekaju vas ovdje.

Foto: Shutterstock

PROČITAJTE VIŠE: Vrhunski hotel u gradu koji piše povijest hrvatskog turizma