New York: 11 potpuno besplatnih stvari koje ne smijete propustiti

New York, koji se često naziva i Big Apple, je grad koji vrijedi posjetiti. Iako se nalazi na vrhu popisa najskupljih gradova na svijetu, to ne znači da s manjim budgetom ne možete vidjeti baš ništa.

New York je američka financijska prijestolnica, koju je prošle godine posjetilo oko 51,6 milijuna Amerikanaca i 13,5 milijuna stranih turista. U jednoj od najpoznatijih svjetskih prijestolnica ne propustite željezničku centralnu stanicu, Time Square i, naravno, Kip slobode. Pogled na slavni Manhattan bit će spektakularan s Empire State Buildinga ili Rockefeller Centra, prošetajte se Brooklyn Bridgeom i opustite se u Central Parku.

I što učiniti kad želite uštedjeti novac? Ovo je top 11 besplatnih stvari za upoznavanje duše grada.

Šetnja kroz Central Park

Iako ga Njujorčani često nazivaju betonskom džunglom, ovaj zloglasni park nudi i mnoga zelena utočišta. Central Park je ogroman park usred Manhattana, veličine 3,4 kvadratna kilometra. Ulaz u park je besplatan. Možete proći pored kultnog Bow Bridgea koji je prikazan u mnogim serijama i filmovima, kao i na fotografijama vjenčanja i zaruka. U ovom parku Njujorčani trče, vježbaju, igraju bejzbol, sunčaju se i meditiraju. Pronaći ćete i kip Alise u zemlji čuda i mnoge druge kutke kroz koje možete vidjeti visoke zgrade koje okružuju park.

New York

Trajektom do Staten Islanda i pokraj Kipa slobode

Popularna atrakcija u New Yorku je trajekt, koji vozi do Staten Islanda. Alternativa je skupljim turističkim brodovima koji na otok voze turiste do Kipa slobode. Trajekt do Staten Islanda polazi svakih pola sata iz Battery Parka na južnom Manhattanu i potpuno je besplatan. Vožnja u jednu smjer traje oko pola sata, a s trajekta ćete uhvatiti veličanstven pogled na Manhattan i Kip slobode.

Šetnja Brooklynskim mostom

Upravo taj most, koji vidite u mnogim filmovima, možete i prijeći. Besplatno, naravno. Odavde ćete dobiti sjajan pogled i na Manhattan i na Brooklyn. Šetnja preko mosta duga je 1,8 kilometara, a mi vam preporučujemo da pričekate izlazak sunca. Usput, nećete biti razočarani šetnjom preko mostova Williamsburg Bridge ili Manhattan Bridge.

Coney Island

Već ste vidjeli ovu pješčanu plažu na koju idu fitneseri, ljubitelji sunca i obližnjeg lunaparka. Ako ste tamo u pravo vrijeme, možete se i okupati.

New York

High line

Posjetite High Line, 2,3 kilometra dugu pješačku platformu izgrađenu 2009. godine na napuštenim željezničkim prugama u Chelseaju. Puno zelenila uzdiže se iznad grada, a odatle se pruža prekrasan pogled na Chelsea i rijeku Hudson.

Gledajte filmove ispod zvijezda

Ako New York planirate posjetiti u toplim mjesecima i lijepom vremenu, onda pogledajte besplatni film ispod zvijezda. HBO je već 1992. godine počeo puštati filmove u Bryant Parku. Provjerite program filmova koje možete uhvatiti na različitim mjestima – Brooklyn Bridge Park, Pier 63, Bryant Park, Hotel Hugo ili Coney Island samo su neka od mjesta na kojima je to moguće. I ne zaboravite deku i grickalice!

Pročitajte knjigu u New York Public Library

Posjetite glavnu njujoršku javnu knjižnicu koja se nalazi pored parka Bryant. Na trećem katu naći ćete glavnu čitaonicu Rose Main Reading Room koja će vas očarati, čak i ako niste ljubitelj knjige. Ovdje možete sjediti okruženi dobitnicima Nobelove i Pulitzerove nagrade, velikim povjesničarima i misliocima.

New York

Istražite Times Square

Times Square je glavni trg kojeg ste zasigurno vidjeli na velikom platnu. Divovski plakati vas pozivaju u kupnju – ali bez brige, ne morate ništa kupiti. Dovoljno je sjediti na obližnjoj tribini i gledati gradsku vrevu, od uličnih umjetnika do užurbanih turista i mještana koji žure na posao.

Idite u muzej!

Ok, znamo da većina muzeja nije besplatna. Međutim, većina ima besplatan ulaz barem jedan dan u tjednu ili u određeno doba. Pogledajte službene web stranice muzeja koje želite posjetiti da biste vidjeli kada su ti dani, a zatim ih posjetite.

Grand Central Station

Glavni kolodvor je zaista zapanjujuć. Njegova arhitektura, gužva i očaravajući strop sigurno će vam oduzeti dah.

New York

Pretražite lokacije filmova

New York je zaista snimljen sa svih strana. Odaberite neke od svojih omiljenih filmova i serija, nabavite mapu mjesta na kojem su snimljeni i pronađite ih.

Vir fotografija: Shutterstock