Otok Krk: Ovo sigurno niste znali o ovom popularnom otoku

Ako ste se ikad odmarali na krčkim plažama i odlučili da se tamo zaista trebate vratiti, onda provjerite što ovaj put ne biste smjeli propustiti.

Otok Krk posebno je popularna destinacija za odmor među Slovencima, a sve više je gostiju i iz drugih zemalja. Brojne prekrasne plaže pronaći ćete na cijelom otoku. Međutim, to nije sve što otok Krk može ponuditi.

otok Krk

Otok Krk – put pod noge!

Možda niste znali, no Krk je pun pješačkih staza, što ga čini idealnim za aktivan odmor! Najljepše vas očekuju u okolici Baške, a možete birati različito zahtijevne rute. Garantirano najpopularnija je ruta koja vodi do uvale Vela i Mala Luka. Zašto? Pogled koji oduzima dah te plaže iz snova na kraju staze. Također, možete otići i do najvišeg vrha Krka (Obzova, 569 m), na put do uvale Vela Draga (fantastična plaža!), na Hlam (možete i biciklom)… Za rutu se uvijek dobro pripremite – prikladna obuća, voda, zaštitni faktor i telefon za vrhunske snimke s vrha.

Otok Krk – potonulo grčko sjećanje!

Što kažete na istraživanje potopljenog broda? Zvuči kao nešto što se događa samo u filmovima, zar ne? Ako volite roniti, onda možete na Krku istražiti ostatke grčkog broda Peltastis. Brod možete pronaći između Šila i zaljeva Klimno, na samo 100 metara od obale. Smatra se da je brod potonuo 1968. godine kada je nad njim bjesnila jaka oluja. Budući da se brod nalazi na dubini višoj od 30 metara, bez opreme ćete možda (ako budete imali sreću) vidjeti samo vrh jarbola. Odlučite li se za ronjenje uz Peltastis, vidjet ćete  i mnoštvo morskih životinja koje su svoj dom napravile u skloništu potonulog broda.

otok Krk

Otok Krk – zahlađenje do 14°C

Krenite u istraživanje podzemlja! Špilja Biserujka jedina je kraška špilja na ovom otoku i pravi je biser! Čekaju vas brojni stalagmiti, stalaktiti i kalcitni stupci. Ali prije nego što uđete, dobro se odjeniti jer je u špilji samo oko 14 stupnjeva Celzija! Pravo ljetno osvježenje. Špilja Biserujka jedino je mjesto gdje možete ”upoznati” endemskog raka, poznatog kao Krčka špiljska babura. Naravno, u takvoj špilji na otoku ne može bez kakve legende o piratima. Legenda kaže da … No, da ne otkrivamo sve – posjetite špilju Biserujku i otkrijte sve o njezinoj prošlosti!

Otok Krk ponudit će vam i mnoštvo drugih ljepota i atrakcija, a to je razlog zbog kojeg ga se isplati posjetiti više puta.

Vir fotografija: Shutterstock