Sjeverna i srednja Dalmacija: Popis najljepših plaža koje će vas oduševiti

Ove godine idete na odmor u Dalmaciju? Tip ste osobe koja bi cijeli dan mogla provesti na plaži? Onda ste na pravom mjestu. Doživite ljepotu Dalmacije! Uvale, šljunčane plaže, čisto more, najveći broj otoka – to su samo neke od riječi koje ju opisuju. U nastavku članka uživajte u najljepšim plažama sjeverne i srednje Dalmacije!

Sjeverna Dalmacija: neka vas oduševe otoci, neograničen broj aktivnosti, nezaboravan odmor

Uživajte na otoku Murter koji se smatra jednim od najvećih otoka na šibenskom području. Posebno je popularan među nautičarima i svima onima koji žele miran odmor i kojima se dopada Dalmacija. Tu će vas dočekati mnoštvo pješčanih plaža i brojne zanimljive destinacije koje možete posjetiti: nacionalni parkovi Kornati, Paklenica i Krka te parkovi prirode Telašćica i Vransko jezero. Dozvolite da vam predstavimo najljepšu plažu na tom otoku: to je sigurno plaža Slanica s doista prelijepim pogledom na Kornate. Plaža je uglavnom pješčana i s plitkim morem pogodna je za obiteljski odmor. Ako niste ljubitelji pjeska, plaža nudi i kameni dio.

Dalmacija plaže

Jeste li već posjetili Biograd na Moru? Grad u središtu hrvatske obale koji je zbog svoje ljepote, savršenog položaja, ljubaznih domaćina i brojnih sportskih aktivnosti definitivno vrijedan posjeta. Grad nudi nekoliko lijepih plaža, ali sigurno najljepši je pješčani zaljev Soline s brojnim kafićima, restoranima, animacijom za djecu i odrasle. Uživajte u sportovima na vodi te zabavnim aktivnostima!

Dugi otok – biser jadranske obale s tirkiznim morem, pješčanim plažama, netaknutom prirodom, najvišim svjetionikom na Jadranu i sa čak nekoliko slanih jezera u Europi. Drugim riječima: Dugi otok je idealno odredište na kojem možete odmoriti tijelo i dušu. Najljepša plaža? Sigurno oko 800 metara dugačka plaža Sakarun, jedna od najpoznatijih plaža koja se nalazi na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka. Odlikuje ju bijeli pijesak i kristalno čisto more, hladovinu nude borovi, a pogodna je i za malu djecu.

Srednja Dalmacija: kilometri plaža, najsunčaniji otoci, najstarije kazalište u Europi, izvrsna vina, nasadi maslina

Ako želite vidjeti kolekciju školjki iz cijeloga svijeta, uživati u Ribarskoj noći odnosno ljetnim dalmatinskim feštama te Jazz festivalima, posjetite Makarsku koja se nalazi u prekrasnom zaljevu pod planinom Biokovo. Čisto more, duge šljunčane plaže, prekrasna obala, brojne mogućnosti za izlete, rafting divljim vodama rijeke Cetine… A za pravi ljetni užitak preporučujemo posjet obalnom gradiću Brela s kilometrima plaža, jedna od najpoznatijih je sigurno šljunčana plaža Punta Rat – simbol hrvatskoga turizma s Plavom zastavom i plitkim pjeskom.

Jeste li već posjetili najsunčaniji hrvatski otok? Ako vas Hvar do sada nije fascinirao, onda je vrijeme da ponovno posjetite ovo svjetski poznato odredište. Mješavina lavande, jadranskoga morskog plavetnila te obilja sunca, idealna je destinacija za savršen ljetni odmor. Plaža na Hvaru je nekolicina. Najpopularniji gradovi Vrboska i Jelsa dočekat će vas s kristalno čistim i nezagađenim morem. Vrboska će vas očarati zaljevom Maslinica, popularnom šljunčanom plažom te plažom Soline, dok su u Jelsi na raspolaganju tri plaže: Mina, Grebišće i Vala sv. Luke. Uživajte u mediteranskoj bajci!

Hrvatska obala nudi doista puno plaža, vjerujemo da ćete i vi pronaći neku po vlastitom ukusu koja će vam pružiti nezaboravan odmor.

Vir fotografija: Shutterstock