Zagreb: 5 jednodnevnih avantura za izletnike

Jesenske boje i miris nadolazeće zime dočarava nam privlačnu sliku za skok u toplu odjeću i lov na nove destinacije. Zagreb nije jedina destinacija za uživanje u prirodi. Vodimo vas na lokacije gdje će vam bez obzira na vrijeme biti zanimljivo i ugodno s krajolicima za pamćenje.

Zabranjena ljubav u Desniću

Hrvatsko Zagorje svoju najljepšu haljinu oblači baš u jesen, gdje sve miriši na zrele jabuke, zlatno grožđe u lepezi jesenskih boja. Dobar sat vremena vožnje dijeli vas od prekrasnog krajolika u kojem i danas ponosno stoji jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih dvoraca Hrvatske, Veliki Tabor. Nalazi se u nekadašnjem najvećem trgovačkom središtu Hrvatskog Zagorja, u općini Desnić. Svaki dvorac sakriva svoje legende, pa se i ovdje nemojte uplašiti ako vas uz zavijanje vjetra poprate zvukovi jecanja, hrabro ga posjetite i upoznajte legendarnu nedozvoljenu ljubav Friderika i Veronike, razgledajte bogate dvorane, izložbe i prošećite parkom. Pogledajte gdje su se nesretni ljubavnici potajno sastajali, pa se uputite na Grešnu goricu, brežuljak gdje se danas nalazi prvi registriran seoski turizam u Hrvatskoj. Ukusna gastronomska ponuda, prekrasna okolica s zabavnim igralištem za djecu, obogatit će vaš dan.

Veliki Tabor je danas jedan od najbolje sačuvanih i prezentiranih hrvatskih srednjovjekovnih gradova.

Zatim nastavite svoj dan kao pravi vlastelini opuštajući svoje tijelo u Tuheljskim toplicama. Idealan izbor za obitelji i parove u najvećem kompleksu bazena u Hrvatskoj. Uživajte u bazenima, ljekovitoj vodi, priuštite si tretman u svijetu sauna i masažu po odabiru.
Ako ste odlučili svoj dan posvetiti razgledavanju ili ćete ga možda produžiti za koji dan sa smještajem u toplicama, onda na putu svratite do legendarnog grada Kumrovec. Muzej „Staro selo“ Kumrovec, jedinstveni je muzej na otvorenom. Pogledajte kako su izgledale kuće za vrijeme Josipa Broza Tita, vidjet ćete u kojoj je bio rođen, upoznajte stare obrte i običaje i fotografirajte se u etno krajoliku. Odlazeći iz muzeja, usmjerite se po cesti Klanjec-Kumrovec i vidjet ćete i spomenik hrvatskoj himni „Lijepa naša“ koji stoji u zaštićenom prirodnom krajoliku nazvanom Zelenjak, okruženim padinama klanca rijeke Sutle. Spomenik je bio podignut povodom 100. obljetnice himne.

Po stopama Dedeka Kajbumščaka

Ako ste već istražili Zagreb, na nekih 50ak kilometara od Zagreba put će vas odvesti prema ranim počecima čovječanstva – Krapini. Grad koji je bio nadahnuće Vladimiru Nazoru. Vrativši se iz Krapine napisao je pripovijetku o pračovjeku Dedeku Kajbmuščaku koji je na tim prostorima živio prije 130 000 godina. Dobru predstavu kako je to izgledalo dobit ćete zahvaljujući Muzeju krapinskih neandertalaca. Ako još niste posjetili muzej, onda to trebate dodati na svoj popis, jedinstveni muzej tom tematikom i takvog tipa jedan je rijetkih u svijetu. Ne zaboravite prošetati i do originalnog nalazišta na Hušnjakovom brdu, gdje ćete se naći okruženi kipovima i prikazom pračovjeka u prirodnom okolišu. Neovisno o vremenu tu ćete svakako uživati.

Nadahnuti pričom Dedeka Kajbumščaka, za sve ljubitelje planinara uređena je i istoimena tematska staza.  To će možda biti razlog da ćete se u Krapini zadržati koji dan više. Ako odlučite prošetati samo jednim djelom staze, predlažemo da posjetite Tkalce, gdje su ostaci kapele sveta tri Kralja te prekrasan pogled na Hrvatsko zagorje i Krapinu. 

Središte Zagorja – Krapina

Privlači vas sakralna arhitektura? Posjetite hodočasničku crkvu Majke Božje Jeruzalemsku na Trškom vrhu. Već je vanjska arhitektura zanimljiva i veličanstvena, a unutrašnjost bogata stilom baroka, slikama koje pripovijedaju priče i brojnim kipovima anđelića.

Jeste li ikad isprobali napisati svoje ime gajicom? Naučite to u Krapini, gdje možete saznati sve o Ljudjevitu Gaju, njegovom djelu, pismu te razdoblju u kojem je živio. Posjetite Muzej Ljudevita Gaja, smješten u njegovoj rodnoj kući.

Želite li razmaziti i opustiti svoje tijelo tu su i Krapinske toplice. Ovaj najveći i najmoderniji kompleks unutarnjih bazena u Hrvatskoj na preko 18.000 m2 sadrži mnogobrojne vodene atrakcije. Bazeni su punjeni termalnom vodom od 28 do 38 stupnjeva. Odlučite li ostati koji dan više, povoljne ponude možete pronaći ovdje.

Medena zimska bajka

Kad jesenski vjetar postane hladniji, pa se kišne kapi pretvore u snježne pahuljice neka vas put odvede prema gradu gdje će vas ulicom obuzeti medeni miris. Ne puni sat vožnje iz Zagreba i već ste na putu da naučite, okusite i vidite puno toga o medu i njegovoj upotrebi. Marija Bistrica, dom je medičarske tradicionalne obrti. Jeste li već probali gvirc, medeno piće, koje su zbog njegovih svojstava nazvali pićem besmrtnosti? Znate li kako nastaje licitarsko srce? Želite li kupiti eko drvenu igračku s tradicijom, uvrštenu čak na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2009. godine? Možda vam treba kvalitetan lončarska posuda za pečenje božićnih kolača? Pravi doživljaj čeka vas u Mariji Bistrici.

Naravno, tu je i poznato hodočasničko svetište s cijelim kompleksom koji radi nesretnog požara u rujnu 2020. ne izgleda više kao nekada, ali srećom crkva i prostor ispred crkve nisu bili oštećeni, pa tako još uvijek možete posjetiti starodavni i čudotvorni kip Majke Božje.

Posebnost u sklopu svetišta je i Zvonosvir, mentalna konstrukcija u vizuri hrasta, sastavljena od 23 velika i mala zvona. Poslušajte zvukove zvona koji simboliziraju radost ljudske slobode.

Ako želite dan provesti šetajući na svježem zraku za vas će idealan odabir biti Planinarska obilaznica za dušu i tijelo, duljine 15 km s vremenom obilaska otprilike malo manje od 5 sati. A svakako prošećite bar jedan kratak dio tog puta, samo 500 metara od glavnog trga uputite se prema kapeli Majke božje na Vinskom vrhu, gdje od 2020. godine nastaje galerija drvenih izrezbarenih skulptura na otvorenom. 

Kad krenete iz Marije Bistrice uputite se na cestu prema Zlatar Bistrici, gdje se skriven iza perivoja krije dvorac Hellenbach u kojem još i danas živi obitelj Hellenbach. Dvorac možete razgledati izdaleka i napraviti neku lijepu fotografiju jer je on u privatnom vlasništvu.  Za vrijeme adventa izlet navečer produžite sve do grada Čazma kako biste doživjeli čaroliju američkih božićnih filmova. Već vožnjom kroz centar grada osvijetlit će vas mnogobrojna svijetla s okićenih zgrada, predmeta i drveća te dovest vas u filmsku atmosferu. U selu Grabovnica čeka vas Božićna bajka, tematski park na imanju obitelji Salaj ukrašen s preko milijun žaruljica. Uživajte u prazničnoj atmosferi i pronađite sve različite figure, oblike i priče stvarajući oblik pomoću svjetlucavih žaruljica.

Božićna priča obitelji Salaj

Crna kraljica, čarobni vidikovac i slatka razonoda

Tražite destinaciju za izlet gdje ćete moći prošetati gradom, vidjeti neke starodavne zanimljivosti, pročitati koju legendu i povijesnu činjenicu, a ujedno uživati u prirodnom okruženju s prekrasnim pogledima te u odličnoj gastronomskoj ponudi? Sve ćete to naći u gradu Samobor, koji će vam ispričati svoju priču.

Idealan je grad za obilazak pješice, krenite prema centru grada prateći žuti toranj samoborske župne crkve sv. Anastazije, gdje se sa stane nalazi zanimljiv Park hrvatskih pjesnika. Zastanite malo i pročitajte natpise te pogledajte gdje se nalazi grob Ljubice (Julijane Cantiliy) Stanka Vraza, a zatim krenite prema kapeli sv. Ane, koja će vas dovesti u opuštajući prirodni okoliš šume na Tepecu. Nastavite svoju šetnju prema drugoj kapeli sv. Jurja sve do vidikovca na Tepecu gdje vas čeka pogled na Žumberak – Samoborsko gorje, sve do Zagreba i dio Slovenije.

Kad se nauživate pogleda spustite se do ostataka utvrde Stari Grad Samobor podno koje potražite prirodni fenomen, stijenu u obliku kornjače. Stvorena s alkemijom Crne kraljice, grofice Barbare Celjske, samoborska kornjača u 15 st. nanosila je strah i bol građanima zahtijevajući da joj žrtvuju svoju malu djecu, sve dok nije krenula prema grofici i njezinom djetetu. Tada je grofica za pomoć zamolila građane, a za uzvrat oni su od nje tražili da napusti grad. Kad je grofica napustila grad, snažan je grom okamenio kornjaču, a legenda kaže da ako se u gradu opet pojavi veliko zlo, kornjača će opet oživjeti. Putem krenite dalje prema crkvici sv. Mihajla, gdje su građani prema legendi molili za pomoć, a prema mišljenju mnogih ona je najljepša samoborska crkvica.

Stari grad Samobor je utvrda u ruševnom stanju na brdu Tepec u Samoboru

Nastavite prema centru grada uz potok Gradna i šetalište dr. Franja Tuđmana. Za sve ljubitelje muzeja tu je Samoborski muzej smješten u samoborskom perivoju i najočuvanijem samoborskom dvorcu. Šetnica će vas dalje dovesti do centra grada i njegovog Glavnog trga.

Omamljujući mirisi vjerojatno će postići svoju namjeru te odvesti vas na put okusa Samobora.  U gastronomskoj ponudi Samobora dvije su bitne značajke – mora se ponuditi nešto domaće i tanjur mora biti prepun. Ono što svakako ne smijete propustiti je samoborski bermet, muštada i kremšnita. Samoborski bermet je profinjen aperitiv proizveden od crvenog vina, voća i određenih trava, samoborska muštada je čvrsti i pikantni umak napravljen od sjemena gorušice s dodatkom slatkog mošta i ostalih sastojaka. A ona slatka neodoljiva razonoda, kraljica kolača je samoborska kremšnita i nezamislivo je ne probati je u Samoboru. O njoj su čak pisali pjesme, a jedinstvena je u svojem samoborskom ambijentu, koji za vrijeme tradicionalnog Samoborskog fašnika postaje još jedinstveniji. Posjetite Samobor, neće vas razočarati.

Tradicionalna samoborska kremšnita

Doživljaji očaravajuće prirode

Svako godišnje doba i raznoliki vremenski uvjeti na tom mjestu stvaraju nam posve novu sliku, novo iskustvo i uvijek prelijep doživljaj kojeg ljepotu je teško pokazati i s najljepšom fotografijom. Složit čete se vjerojatno da je Nacionalni Park Plitvice predosjećaj raja. Smješten na dodiru Korduna i Like, na samom izvoru rijeke Korane s uređenim stazama uz razigrane slapove i mirna jezera Nacionalni Park Plitvice željno očekuje svoje goste. Najveći je i najposjećeniji hrvatski nacionalni park, s najvišim slapom u Hrvatskoj Velikim Slapom, visine 78 metara. Staze vode uz 16 jezera s nijansama zeleno plave boje, podijeljena u gornja i donja svojim imenima ukazuju i na priče i legende. Najveće i ujedno najdublje jezero Kozjak, dobilo je ime prema legendi po kozama koje su bježeći pred vukovima preko zaleđenog jezera propale kroz led.

NP Plitvička jezera su dobra ideja za izlet u svako doba godine

Već ste posjetili Nacionalni Park Plitvice, oduševio vas je, ali ipak biste voljeli vidjeti još nešto novo. Upoznajte skrivene iskonske dijelove nacionalnog parka u prašumi Dinarida te se uputite na Poučnu – rekreativnu stazu Čorkova uvala koja je skriveni dio parka s potpuno netaknutom prirodom. Ovdje možete stvarno provesti cijeli dan, a ako vas to ne privlači tu su i mnogobrojne druge zanimljivosti.

Čorkova uvala prašuma je bukve i jele na području NP Plitvička jezera koja se prostire na 80 ha.

Posjetite Rastoke, gdje se spajaju rijeka Korana i Sljučnica te stvaraju brzice, slapove i tihim zvucima šapću priče o vilama i bajkoviti bićima. Upoznajte priču o mlinovima i prošlosti Rastoka. Možda vam se sviđa skroviti svijet špilja, spustite se u dubine zemlje te razgledajte Baraćeve špilje. Provozajte se do Ranch Doline Jelena, gdje ćete uživati uz razgledavanje i hranjenje divljači u prekrasnoj prirodi općine Rakovica, nakon toga možete se odvesti na rubu naselja Drežnik Grad te posjetiti i starodavnu utvrdu, kaštel Drežnik.

Ako volite adrenalin tu je Adrenalinski park Plitvice, 3 km od glavnog ulaza u nacionalni park, sa zip linom dugim 300 m s brzinom od 70 km/sat s pogledima na kanjon rijeke Korane. Tražite li neku novu ideju za teambuilding odaberite Adrenalinski par Ogi, gdje će vam pripremiti zanimljiv program, a u parku će se svakako zabaviti i obitelji s djecom,  parovi i različite skupine jer nude brojne zanimljive aktivnosti kao što je paintball, vožnja quadom na četri kotača, divovska ljuljačka, jahanje i još mnogo drugih aktivnosti.

Uz toliko mogućnosti možda odlučite ostati koji dan više s smještajem u prirodi, nekoliko nevjerojatnih ponuda čeka vas ovdje.


Foto: Shutterstock

PROČITAJTE VIŠE: Plitvička jezera – raj na zemlji u svako doba godine