Banja Luka: Vodič za kratki izlet kroz grad na Vrbasu

Nedostaje vam pakiranje kovčega? Već ste tri puta pogledali datum isteka valjanosti putovnice ili osobne iskaznice? Jedva čekate “normalno” putovanje nakon pandemije? Onda nam dopustite da vam predstavimo grad u susjednoj Bosni i Hercegovini kojeg morate posjetiti. Ovoga puta, predstavljamo vam Banja Luku. Ovaj prekrasan grad, koji možda ostane u drugom planu kada planiramo putovanje Bosnom i Hercegovinom, svakako je vrijedan posjete. Što sve nudi Banja Luka i što u njoj i oko nje možete doživjeti i istražiti, provjerite u sljedećem tekstu.

Tvrđava Kaštel

Kao najstariji i najznačajniji spomenik po kojem je Banja Luka poznata, izdvaja se prelijepa tvrđava Kaštel. Ona datira iz 16. vijeka, a napravljena je za potrebe obrane od Austrije. Međutim, određeni pronalasci predmeta od keramike, govore da je ovdje nekada davno još u prapovijesno doba postojalo naselje u kojem su živjeli ljudi. Danas se Kaštel nalazi na površini od 48 000 kvadratnih metara. Na tvrđavi se nalazi 9 bastiona, 2 kule i galerija, park, a kroz povijest je poznata i po brojnim festivalima i događajima koji se ovdje održavaju tijekom ljeta.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija džamija

Legenda o gradnji džamije Ferhadije

Kada je Ferhad-paša vrijeme gradnje džamije od novca koji je dobio za otkup austrijskog princa, pri povratku iz pobjedonosnog pohoda sa zapada, došao obići radnike koji su izvršavali posljednje radove, bio je oduševljen prizorom koji je vidio. Zbog toga što nije htio da se ikada nešto tako ponovi, odlučio je ubiti tri radnika koji su gradili džamiju. Tako ih je zatvorio na vrh džamije i rekao da će ih pogubiti za tri dana. Radnici su istog trenutka počeli tražiti izlaz. Pred kraj trećeg dana, sjetili su se da si od preostalog materijala naprave krila i da s njima skoče s vrha. Kada je Ferhad-paša došao s namjerom da ih pomiluje, nije našao niti jednog zatvorenika. Sva trojica su pali na tri različite strane Banja Luke, a po njima su dijelovi grada dobili ime. Petar na Petrićevac, Pavle na Pavlovac, a treći prilikom pada na desnu obalu Vrbasa i slomi rebro pa se taj dio grada nazvao Rebrovac.

Gospodska ulica

Gospodska ulica je vjerovatno najpoznatija ulica u gradu. Ova ulica je danas poznata po brojnim trgovinama i kafićima, te je mjesto okupljanja u gradu. Na kraju Gospodske ulice, nalazi se još jedan simbol Banja Luke. To je prelijepi Hram Hrista spasitelja koji osim svojega veličanstvenog izgleda, poznat je po tome što su njegove kupole obložene zlatom iz Sibira. U okruženju nalazi se i Palata predsjednika kao i Banski Dvor u kojem tijekom godine možete pogledati izložbu ili doživiti koncert.

Banja Luka: Koji je simbol UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine?

Zmijanjski vez je specifičan stil veza, kojeg su prakticirale žene na Zmijanju, na visoravni Manjača, nedaleko od Banja Luke. Njega možete opaziti u obliku narodne nošnje na spomenicima u gradu. Tradicionalno, ovaj se vez koristi za ukrašavanje ženskih kostima i kućanskih predmeta, a njegova glavna karakteristika je korištenje duboke plave niti, biljne boje i razni geometrijski oblici.

Zmijanjski vez je upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi

Etno selo Ljubačevo

Ako mislite da ste provjerili sve što Banja Luka nudi, onda možete posjetiti prirodni fenomen – Ljubačke doline koji se nalazi nedaleko od samog grada! To su prirodna udubljenja u zemlji, duboka i široka nekoliko stotina metara. Ove doline se šire po cijelom Ljubačkom polju (polju) i kao takve ne mogu se naći nigdje drugdje u Europi. Ovdje možete uživati u prekrasnoj prirodi i pogledu na kanjon rijeke Vrbas, Tijesno, koji je jedan od većih i lijepših kanjona u Europi.

Plaža Vrućice

Ova plaža pored rijeke Vrbas, mjesto je gdje se topla voda izvora miješa s hladnom vodom Vrbasa. To je prirodno mjesto gdje se topla voda izvora miješa s hladnom vodom Vrbasa i služi kao prirodne terme. Ove “prirodne terme” se nalaze u podnožju Banj brda, na izlazu rijeke Vrbas iz kotline. Ovdje se zapravo nalazi niz izvora s toplom mineralnom vodom, koja pogodno djeluje na zdravlje te je ljekovita za niz bolesti. Posjetite ovo jedinstveno i poznato okupljalište mladih i starih i uživajte u ljekovitoj vodi zimi ili ljeti.


Foto: Shutterstock

PROČITAJTE VIŠE: Bled: 5 stvari u kojima možete uživati sa svojim četveronožnim prijateljem