Legenda dvorca Trakošćan

Okružen sa svih strana brežuljcima i hridima u bednjanskom kraju na krajnjem sjeverozapadu Hrvatske na maloj uzvisini iznad jezerca smjestio se dvorac Trakošćan, dvorac neosvojiv Turcima. Znate li kako je bio spašen? Prema legendi, ljudi su bježeći pred Turcima svoje utočiše našli iza zidina Trakošćanske utvrde. Turci su došli podno utvrde i opsjedali je sve dok baba Jaga nije počela na drvenom panju svjetiljkom usitnjavati slamu i izgovarati čudne riječi. Iz svake slamčice poletio je strašan stršljen i tako tisuće njih prema Turcima, koji su u strahu pobjegli ne vrativši se više. Tako je dvorac i dalje ostao neosvojiv neprijateljima.

travelista_trakoscan_3

Prije ili poslije razgledavanja dvorca obavezno prošećite prekrasno uređenim parkom s jezerom i zadivljujućim pogledom na Trakošćan. Tu ćete vidjeti autohtone vrste drveća kao što je hrast kitnjak i običan grab, a i različite egzotične vrste, pa čak i vrste koje su karakteristične za više nadmorske visine. Posebno čarobna u parku je jesen sa svojim šarenilom. Umjetno jezero danas je dom pastrvskog grgeča i omiljeno je sastajalište sportskih ribolovaca. Zima donosi svoju čaroliju pa jezero pretvara u led i kad padne snijeg sve izgleda kao u bajci uspavane ljepotice.

Zimska bajka u Trakošćanu

Dvorac Trakošćan jedan je od rijetkih koji ima sačuvanu vlastitu građu, a 2017. ugledni turistički časopis Conde Nast Traveler uvrstio ga je među 12 najljepših europskih dvoraca. U unutrašnjosti možete vidjeti brojne zanimljivosti. Upoznajte povijest dvorca, pogledajte portrete obitelji Drašković, poznatih vlasnika dvorca, stare predmete, namještaj i ostale zanimljive zbirke muzeja koji je u dvorcu uređen od 1953. godine. Razgled muzeja, dvorca i parka svakako je pravi doživljaj za obitelji, romantiku u dvoje i pravi biser za sve koji vole fotografiranje. U parku se nalazi i kapelica posvećena sv. Križu koja je često svjedok ljubavnim pričama, omiljeno mjesto za vjenčanja ili fotografiranja.

Želite li se malo podići i krajolik pogledati iz visina? Popnite se na Ravnu goru (686 mnv), koja nudi mogućnosti planinarenja, padobransko jedrenje ili alpinističko penjanje po stijenama Velike pećine. Vidikovac na vrhu otvara vam pogled na dvorac Trakošćan koji je Ravnom gorom povezan pješačkim stazama na kojima ćete uživati u lijepim krajolicima, bednjanskoj arhitekturi, dvorištima, raspelima i ranobaroknim kapelicama. Provedite nezaboravan dan u svijetu dvorca Trakošćan.


Foto: Shutterstock

PROČITAJTE VIŠE: Zagreb: 5 jednodnevnih avantura za izletnike