Slatki svijet čokolade

Božićno vrijeme donosi nam i raznovrsne slatke razonode. Jedan od glavnih sastojaka ili dekorativnih elemenata sigurno uključuje i čokoladu. Predstavljamo vam ideje za buduće izlete koje će vas odvesti u svijet čokolade. Kažu da nam jedan komadić čokolade s visokim udjelom kakaa omogućava energiju za 150 koraka, prema toj teoriji trebalo bi nam za jedan kilometar 35 komadića. A vi možete izračunati, koliko bi vam čokolade trebalo za posjet različitim zanimljivim krajevima gdje možete ne samo naučiti više o čokoladi, već uživati sa svim vašim osjetilima.

Muzej čokolade Zagreb

U 2019. godini Zagreb je postao bogatiji za još jedan ne posve običan muzej, koji će se posebno sviđati svim sladokuscima, Muzej čokolade Zagreb. U njemu možete saznati zanimljive činjenice o povijesti čokolade uz preko 200 zanimljivih eksponata, naučiti kako ispravno kušati čokoladu, vidjeti različita pomagala i trikove u pripremi i proizvodnji čokolade, pomoću čokolade upoznati dijelove svijeta i odakle zapravo dolazi njezin glavni sastojak, opipati kakao, diviti se fontanama tekuće čokolade pogledom i okusom. Možete sjesti u pravi barokni salon i zamisliti kako Marija Terezija Španjolska u 17. st. za svoje zaruke francuskom kralju Luju XIV. donosi prvi dar, kutijicu s bogatim ornamentima, a u njoj slatku, za ono vrijeme skupu i mnogima nedostižnu čokoladu. Muzej čokolade Zagreb nalazi se u centru grada, na Varšavskoj ulici, ako biste voljeli više naučiti isplanirajte svoj posjet utorkom kada vas uz kartu čeka i besplatno stručno vođenje po muzeju.

Graz: Tvornica čokolade Zotter

Čokolada je bila poznata već u vrijeme najstarodavnijih civiliziranih naroda Olmeka, Azteka i Maja. Imenovali su je božanstveni napitak, bila je jako skupa i čak zabranjena za djecu. Jeste li ikad probali takvu čokoladu, bez ikakvog dodatka šećera? Što mislite kakva jest? Jeste li kušali kakvi su okusi s različitim udjelom kakaa, raznoraznim dodacima, začinima i mješavinama koje možda nikad ne biste ni zamislili u jednoj čokoladi? Biste li voljeli posjetiti tvornicu čokolade, promatrajući kako se ona proizvodi uz tekuće fontane, tablice, lizalice, praline, koje možete jesti bez ograničenja? Tu je čak i pravi čokoladni bar, gdje si možete pripremiti i vruću čokoladu.

Obitelj Zotter napravila je u malenom seoskom okruženju mjesta Riegersburg pravi čokoladni raj. Uputite se prema glavnom gradu austrijske štajerske Graz i produžite dalje za ne puni sat vožnje. Posjetite Zotter, saznajte sve o čokoladi te kušajte toliko koliko možete. Nakon toga ne zaboravite prošetati po velikom vrtu, gdje se nalazi restoran, dječje igralište i nešto jako zanimljivo, groblje čokolade. Tu su svoj spomenik dobile one kombinacije koje se više ne proizvode, iznenadit će vas što su sve izmiješali kako bi ugodili različitim ljudskim okusima. Danas tvornica čokolade Zotter proizvodi više od 260 različitih vrsta čokolade, nad nekim ćete okusima sigurno biti jako iznenađeni. Kako biste imali dovoljno vremena, dobra je odluka odabrati smještaj u Grazu pa razgledati i grad, koji svakako zaslužuje pozornost. Ponude smještaja možete naći ovdje.

Slovenija: proizvodnja čokolade i destilerija Berryshka

U zemlji medvjeda, prirodnih oaza, zelene ljepotice rijeke Krke i termalnih izvora nalazi se i čokoladna oaza Berryshka, poduzeće obitelji Kenda u selu Obrh kraj Dolenjskih Toplica, samo se 16 km vožnje daleko nalazi veći i poznatiji grad Novo Mesto. Omamljiv miris čokolade odvest će vas u prostore gdje nastaju praline te ostale čokoladne delicije vrhunske kvalitete. Pravi, kvalitetan kakao dolazi iz plantaža Dominikanske republike. Prema istraživanjima čokolada s visokim udjelom kakaa dobra je za naše psihičko pa čak i fizičko zdravlje. Rezultati različitih istraživanja diljem svijeta pokazali su kako čokolada pomaže kod uklanjanja simptoma kroničke iscrpljenosti, povećava energiju i donosi nam osjećaj sreće. Priuštite si te osigurajte taj komadić sreće s izletom u slatki svijet.

Razgledati možete cijeli objekt, vidjet ćete postupke pripreme čokolade i pralina, saslušati savjete i ideje, ali recepture će ostati tajna obitelji. Drugi dio razgleda vodi vas u destileriju, gdje se proizvode likeri i alkoholno piće te eterična ulja. U sklopu objekta su i mala trgovina gdje možete naći super poklone za vaše najdraže te kavana. Okolina, prekrasna netaknuta priroda očuvane kočevske prašume i blizina termi Krke odličan su odabir za odmoriti dušu i tijelo. Ponude za boravak možete pronaći ovdje.


Foto: Shutterstock, Instagram, privatni arhiv

PROČITAJTE VIŠE: 3 ideje kamo ove godine za vrijeme adventa